Waar ben je naar opzoek?
Samenwerkingsafspraak Pijn
Vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg regio ‘s-Hertogenbosch-Bommelerwaard zijn de ‘regionale samenwerkingsafspraken’ tot stand gekomen. Hieronder vindt u deze samenwerkingsafspraken met daarbij behorende onderleggers.Deze regionale samenwerkingsafspraken gelden voor alle medewerkers van: Jeroen Bosch Ziekenhuis, huisartsen, thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen werkzaam binnen de regio ‘s-Hertogenbosch-Bommelerwaard.
Hieronder treft u de regionale samenwerkingsafspraken aan met de daarbij behorende documenten. De onderleggers zoals in het stroomschema opgenomen zijn met links in het stroomschema te openen.
Regionale samenwerkingsafspraak oncologische/ palliatieve pijn (ouder dan 18 jaar) regio ‘s-Hertogenbosch – Bommelerwaard
Deze regionale samenwerkingsafspraak geldt voor alle medewerkers van: Jeroen Bosch Ziekenhuis, huisartsen, thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen binnen de regio ’s-Hertogenbosch – Bommelerwaard.
De samenwerkingsafspraak wordt in gang gezet indien de patiënt* (opnieuw) pijn aan aangeeft, pijnmedicatie gebruikt en/of een pijncijfer > 4 heeft. (soms is dit de mantelzorger). Pijn is een onaangename ervaring, die in verband wordt gebracht met bestaande of dreigende weefselbeschadiging. Pijn is zowel een sensorische gewaarwording (men is zich bewust van een prikkel die pijn veroorzaakt) als een emotionele gewaarwording (intense onaangename gevoelens, die tot bepaalde gedragingen leiden). Pijn is een persoonlijk gevoel. Pijn is wat de patiënt zegt dat het is en pijn is zo erg als de patiënt zegt dat het is (McCaffery).
- Verpleegkundige/Verzorgende
- Arts/specialist/specialist ouderengeneeskunde/verpleegkundig specialist
De verpleegkundige/verzorgende (vanaf niveau 3IG), specialist ouderengeneeskunde, specialist of huisarts brengt de pijn in kaart en gebruikt hierbij:
- Pijnanamnese: Ter ondersteuning kan gebruik gemaakt worden van de handleiding pijnanamnese. Ook kan gebruik gemaakt worden van de patiëntenfolder “Het meten van pijn”.
- Pijnobservatieschaal:
- REPOS: (Rotterdam Elderly Pain Observation Scale) bij patiënt met uitingsbeperkingen: afasie/traumatisch hersenletsel/niet aangeboren hersenafwijking.
- PACSLAC-D (Pain Assesment Checklist for Seniors with Limited Ability to Communicate) bij patiënt met een dementie.
Documenten & aanvullende informatie
De verpleegkundige/verzorgende of evt. praktijkondersteuner koppelt de uitkomsten van de pijnanamnese terug met de behandelaar.