Naar hoofdinhoud
Terug naar regio keuze

Praktijk Team VWS

Zorgverleners of zorgorganisaties kunnen bij het Praktijkteam palliatieve zorg aankloppen met vragen en/of knelpunten op het gebied van organisatie en financiering van palliatieve zorg.

Het Praktijkteam, dat in 2016 is opgericht, bestaat uit een vertegenwoordiging van zorgverleners in de palliatieve zorg, Netwerken Palliatieve Zorg, PZNL, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Door deze nauwe samenwerking kan het team knelpunten oppakken en aan constructieve oplossingen werken. Zo ondersteunt het Praktijkteam zorgverleners in de palliatieve zorg en draagt daarmee bij aan de verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg.

Elke twee maanden gaat het Praktijkteam op werkbezoek om ervaringen en knelpunten uit de praktijk op te halen. Interesse om in gesprek te gaan met het Praktijkteam op uw locatie of online, neem dan contact met het Praktijkteam op.

Uitkomsten Praktijkteam

Casuïstiek die in het Praktijkteam wordt besproken staat meestal niet op zich. Oplossingen zijn vaak ook voor andere zorgprofessionals en betrokkenen in de palliatieve zorg relevant, vandaar dat het Praktijkteam hier een aantal voorbeelden deelt.

Voorbeelden van ervaren knelpunten, tips en lopende zaken

Werkwijze Praktijkteam

Een korte film geeft inzicht in de werkwijze van het Praktijkteam palliatieve zorg. Hierin wordt aan de hand van een casus duidelijk welke stappen het team van melding tot oplossing doorloopt:

Samenstelling Praktijkteam

Het Praktijkteam is een team van experts. Deze experts werken als zorgverlener in de palliatieve zorg, bij Netwerken Palliatieve Zorg, bij PZNL, ZN of bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Op dit moment zijn de teamleden:

 • Marieke van den Beuken, Hoogleraar Palliatieve Geneeskunde bij Maastricht UMC+, namens Expertisecentra Palliatieve Zorg, Internist-pijnspecialist
 • Paul Lebbink, apotheker bij Transvaal Apotheek
 • Ronald van Nordennen, Specialist ouderengeneeskunde bij Stichting Groenhuysen, palliatief consulent, SCEN-arts
 • Huub Schreuder, Coördinator Netwerk Palliatieve Zorg Nieuwe Waterweg Noord en specialistisch verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg
 • Dianne Boxman, Verpleegkundig adviseur bij Palliatieve Zorg bij Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)
 • Danielle van Hemert, Beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
 • Annemieke Horikx, drs at Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, (KNMP)
 • Marianne Klinkenberg, Regio adviseur bij Palliatieve Zorg Nederland bij Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)
 • Marjanne Berkhout, Beleidscoördinator/projectleider palliatieve zorg en geestelijke verzorging bij Ministerie van VWS
 • Anne-Wietske Enequist, Senior beleidsmedewerker bij Ministerie van VWS
 • José Puiman, Teamcoördinator Palliatieve Zorg en Geestelijke Verzorging bij Ministerie van VWS

Meer info

Bij vragen over deze pagina of over het Praktijkteam: neem contact op via het contactformulier op deze pagina.