X
Palliatieve zorg aan allochtonen

In de Nederlandse gezondheidszorg ontmoeten we steeds vaker allochtone patiënten die palliatieve zorg nodig hebben. Palliatieve zorg voor allochtonen is in wezen niet anders dan zorg voor autochtonen. In elke situatie dient zorg op maat voor individuele patiënten in de laatste, kwetsbare fase van het leven voorop te staan. In deze fase van iemands leven heeft kwaliteit van leven de hoogste prioriteit. Daarbij zijn lichamelijke, psychische, sociale en spirituele ondersteuning en communicatie over deze onderwerpen erg belangrijk.

 

Ondanks het gegeven dat palliatieve zorg idealiter voor iedereen hetzelfde inhoudt, heeft het Netwerk Palliatieve Zorg regio Oss-Uden-Veghel het initiatief genomen een project te starten omtrent dit thema. Het belangrijkste argument om dit project te starten is het gegeven dat verpleegkundigen/verzorgenden op het moment dat zij palliatieve zorg aan een allochtone patiënt leveren zich erg onzeker voelen en het hen veel tijd kost om aan goede achtergrondinformatie te komen.

 

De doelstelling van het project is:
Verpleegkundigen/verzorgenden in de regio Oss-Uden-Veghel hebben praktische handvatten aangereikt gekregen voor het leveren van kwalitatief goede palliatieve zorg aan allochtone inwoners.

 

Om deze handvatten voor alle verpleegkundigen en verzorgenden beschikbaar te stellen, is door de werkgroep gekozen om aandachtspunten van palliatieve zorgverlening per geloofsovertuiging c.q. culturele achtergrond te beschrijven en op de website te plaatsen, zodat iedereen deze te allen tijden kan raadplegen.

Door op onderstaande linken te klikken vindt u de informatie van de betreffende geloofsovertuiging:

Eveneens treft u bij deze aandachtspunten aan over communicatie met allochtone patiënten.

 

De landelijke Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN) is een patiëntenorganisatie die zich richt op voorlichting aan patiënten en hun familie, maar ook informeren zij zorgorganisaties over cultuur en achtergrond van deze specifieke groepen.

SGAN werkt verder aan belangenbehartiging en is lid van diverse landelijke samenwerkingsverbanden. Voor de rechtstreekse link naar de website van SGAN klik hier. 

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Brabant.

Neem contact op

T: 06 - 45 48 77 35
E: info@netwerkpalliatievezorg.info

 

Centrum voor Levensvragen

T: 06 - 22 72 71 10

Ons adres

Postbus 77
5240 AB  Rosmalen

Consultatie Palliatieve Zorg

regio DBBW: 06 23 48 53 68

buiten kantooruren 0900 297 16 16

regio OMU 0413-40 22 29

buiten kantooruren 0413-404040 

(via receptie Bernhoven)